De stichting

Wat eraan vooraf ging

Toen in 1984 de voormalige Nicolaas Pieck-kerk werd gerestaureerd zijn de glas-in-loodramen uit de kerk opgeslagen en verspreid geraakt. Voormalig raadslid Bert van het Land startte in 2007 een initiatief om een aantal van deze ramen te restaureren. Eind 2013 speelde Johannes van Camp hierop in met een plan om met de ramen een ‘open kathedraal’ te realiseren. Door de Unesco-status van de vesting van Gorinchem kon dit plan niet verder worden ontwikkeld.

In samenwerking met een stedenbouwkundige is een nieuwe weg ingeslagen. De locatie is een eenvoudige en logische keuze: aan de voet van de kerk waar de ramen vandaan komen. De locatie bij de kerk lijkt nogal wat beperkingen te hebben. Maar dit leidt juist tot een spannend ontwerp, integraal vormgegeven in samenhang met een grote opwaardering van de plek.

Dit heeft in 2019 geleid tot de oprichting van de huidige Stichting ’Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572’. In 2021 gaf het College van B&W een principeakkoord op dit nieuwe en unieke plan.

De stichting wil het volgende bereiken

  • Een gedenkplaats realiseren die de kwalificaties van kunstwerk overstijgt, zowel met daglicht als kunstlicht, zodat bezoekers daardoor verwonderd worden vanwege de unieke kleurencomposities en haar geschiedenis.
  • Een minder fraai buurtje upgraden met een kloostertuin, dat een vergeten hoekje in de stad omvormt tot een unieke plaats in de stad. Een pleintje dat elders in de stad ontbreekt.
  • In samenspraak met omwonenden, instellingen en lokale overheden – in goede samenwerking met en instemming van – een prachtig object verwezenlijken dat een voorbeeld kan zijn hoe complexe kunstwerken in harmonie gerealiseerd kunnen worden.
  • Cultuurhistorische gebeurtenissen van de stad omvormen tot eigentijdse verwondering en bezinning, welke inspiratie bieden, mede door de educatieve waarden die vorm worden gegeven door onderwijs (via scholen, instituties en bedrijfsbezoeken).
  • Gorinchem als de mooiste vestingstad van Nederland met haar UNESCO-erkenning nog meer toegevoegde waarde schenken, waar inwoners en bezoekers trots op kunnen zijn.
  • Gorinchem uit laten uitgroeien tot een interessante bezienswaardige levendige stad, met garanties voor de toekomst.

De mensen van de stichting

Het bestuur bestaat uit vijf personen en een adviseur, die een vast panel in het bestuur is. Verder wordt het ondersteund door een Technische Commissie en adviseurs.

Bestuursleden
De heer E. Klaui, voorzitter
Mevrouw J. Damen, secretaris
De heer D. Ottevanger, penningmeester
De heer S.E.F. Staal, sponsoring en PR
De heer D.J. van der Meulen, bestuurslid

Adviseurs
Mevrouw E. du Cloux

Technische commissie
De heer P. Dool , constructeur
De heer A. Luigjes, glas-in-lood restaurateur
De heer W. Gremmen, verlichting
De heer T. Lommers, constructie
De heer R. Zillig, beglazing
De heer E. Klaui

Civieltechnisch projectleider
De heer A. Groeneveld, projectleider

Beschermvrouwe

Burgemeester van Gorinchem, mevrouw Reinie Melissant-Briene is beschermvrouwe van de Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572.

Reinie Melissant-Briene

Lees de motivatie van onze beschermvrouwe.

ANBI status

De stichting heeft een culturele ANBI status. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling die zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Hierdoor is het fiscaal aantrekkelijk om een financiële bijdrage te leveren aan het project. De gegevens die hiervoor nodig zijn vindt u op onze ANBI pagina.