Informatieavond Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572 op 29 juni

Geachte Gorcummer, sponsor en andere geïnteresseerden,

Wellicht bent u als inwoner van ’s Nederlands mooiste vestingstad bekend met de ‘Martelaren van Gorcum’. Deze 19 gelovigen weigerden in 1572 hun geloof op te geven en werden op 9 juli 1572 vermoord.

Hun beeltenis zijn destijds in de roomkatholieke kerk aan de Haarstraat in elf glas-in-lood ramen verwerkt. Deze ramen zijn (op één na) tijdens de verbouwing van de kerk verwijderd en opgeslagen.

De stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572, spant zich in om deze ramen terug te halen naar de stad en daarmee dit cultureel, historische erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Het is een herinnering aan de gebeurtenissen die voortkwamen uit een gebrek aan tolerantie en respect voor de medemens. Helaas is dit nog steeds iets wat we terugzien in de huidige maatschappij. Deze gedenkplaats moet ervoor zorgen dat we ons bewust blijven wat een groot goed het is om hier te leven in een vrij land met een vrije meningsuiting en oproepen tot tolerantie.

De realisatie van deze Gedenkplaats begint steeds vastere vormen aan te nemen en er is al veel van te zien door middel van een maquette en diverse visuals.

Om alle geïnteresseerden op de hoogte de brengen van de voortgang van dit project en hoe deze gedenkplaats eruit komt te zien houden wij op 29 juni een informatiebijeenkomst in de Napoleonzaal van de Hipper (Torenstraat 1) te Gorinchem. Deze bijeenkomst start om 20:00 uur en iedereen is zeer welkom en wordt gastvrij ontvangen met een kopje koffie of thee.

Wij verzoeken u vriendelijk om ons te helpen met de organisatie door u aan te melden via mailadres info@gorcumsemartelaren.nl.

Wij kijken uit naar uw komst!

Met vriendelijke groet,

Bestuur GGM 1572
Ewald Klaui, voorzitte